Kunradersteen als basis voor een authentiek karakter

Hanneke Heintges en Ralph Thomas
Hoeve Alkenrode

IMG_1704-2.jpeg
VERHAAL_Alkenrode_01.jpg

Alkenrode is een authentieke vierkantshoeve gelegen te Elkenrade in het Limburgse Heuvelland. Eigenaren Hanneke Heintges en Ralph Thomas hebben in deze hoeve een vakantiehuis en appartement gecreëerd, alsook ruimtes waar vergaderd en gedineerd kan worden. Stijlvol gerestaureerd met respect voor de historie van de boerderij. Het gebruik van Kunradersteen, oude eiken balken en leem geven deze hoeve een authentiek karakter.

Hanneke Heintges vertelt: “met name het verwerken van oude Kunradersteen was voor ons de basis om het gebouw de uitstraling te geven die het nu heeft. Via de Kunradersteen-groeve hebben wij gekapte stenen uit slooppanden kunnen krijgen. Stenen die er al een leven op hebben zitten. Waarbij de kalk nog op de stenen zit. Daarvan maak je de mooiste muren, die zo bijzonder sfeervol zijn dat ze geen verdere decoratie nodig hebben. De kunst van het weglaten is hier belangrijk. Om de muur te laten schitteren in al zijn schoonheid”.

Ralph Thomas vult aan: “Marc en Bas Vervuurt hebben een heel belangrijke rol gespeeld in de verbouwing van de boerderij. De steengroeve was eind jaren ’90 nog niet open en wij waren volledig afhankelijk van wat er op de markt aan sloopstenen ter beschikking kwam. Met name de sloop van het pand Café Donners in Welten-Heerlen leverde zeer fraaie Kunradersteen op.

Ik herinner mij nog de enorme glimlach om mijn mond toen de container arriveerde. Nooit geweten, dat oude stenen voor zoveel bouwvreugde kunnen zorgen”.