Kunrader® verbindt het verleden aan de toekomst bij BMV Molenberg in Heerlen
Mark Feron, PEUTZ | architecten
De natuursteen weerspiegelt letterlijk het erfgoed van de streek
De Broederschool en klooster op de Molenberg in Heerlen is wijd en zijd bekend cultureel erfgoed, ontworpen door de befaamde architect Frits Peutz. Toen wij bij PEUTZ | architecten, onderdeel van De Architectenzaak in Heerlen de opdracht kregen het gebouw te renoveren en uit te breiden tot Brede Maatschappelijke Voorziening, was het voor mij een uitgemaakte zaak om een verbinding te zoeken tussen historie en toekomst.
Dat kon ik verwezenlijken door het gebruik van Kunradersteen. Deze van nature duurzame steen heeft het fijne karakter onderhoudsarm te zijn en eigenlijk alleen maar mooier te worden met de tijd, dus geschiedenis, hedendaags ontwerp en toekomst vlechten zich organisch samen.
Mijn ontwerp werd naast het respect voor het historische erfgoed ook beïnvloed door een reis naar Granada, waar ik beleefde hoe een plein bij de Rechtenfaculteit een organische ontmoetingsplek vormde voor studenten en passanten uit de omliggende wijk. De bestaande plint van Kunradersteen wilde ik daarom in ere herstellen en terug laten komen in nieuwe onderdelen, zoals trappen, gevelbekleding, bodembedekker en een bordes dat dienst doet als plein en podium. Hiervoor waren praktisch alle bewerkingen van de Kunradersteen nodig; breukruw, gezaagd, gekapt en als split.
In samenwerking met Marc en Bas Vervuurt is het gelukt mijn wensen voor al deze toepassingen te realiseren. Het resultaat is een ensemble van gebouwen dat een vanzelfsprekende plek in de geschiedenis inneemt. Want dat is wat lokale steen doet: in natuursteen weerspiegelt zich namelijk letterlijk de bodem van de plek en in het erfgoed het culturele oeuvre van een streek.