Vakantiewoningen geïntegreerd in de heuvels

Remco Remijnse
2x4 architects

Vakantiewoningen die opgaan in de heuvel, van buiten deel zijn van het landschap en van binnen een knusse grotachtige ervaring bieden, dat was onze visie toen we bij 2by4-architects de opdracht kregen tot het ontwerpen van Qurios, een Roompot-vakantiepark met hoofdgebouw en 185 woningen die deels in het bos liggen en deels in een open grashelling net buiten Gulpen, in het heuvelachtige Zuid-Limburgse landschap. Vanzelfsprekend was duurzaamheid voor ons een belangrijk uitgangspunt.

VERHAAL_REMCOREMIJNSE_02.jpg

Het ging hier daarom niet zozeer om het ontwerp van objecten, maar om het ontwerp en de inrichting van een landschap dat in al haar schoonheid vraagt om een natuurlijke benadering. Het eindresultaat is een met gras begroeide heuvel waarin de vakantiewoningen niet meer dan ‘snedes’ vormen.

We hebben dit resultaat kunnen bereiken door gebruik te maken van Kunradersteen, een lokale steen die harder is dan mergel en uitstekend geschikt voor de gevels van de woningen die daardoor als het ware natuurlijke gestapelde muurtjes lijken in de groene terrassen. We gebruikten hiervoor Kunradersteenstrips als afwerking van de betonnen prefab elementen.

Gezien de omvang van het project hadden we zo’n 1600m2 steenstrips nodig, maar dat bleek geen probleem voor de Kunradersteengroeve. Uitsparingen in deze stenen muren creëren fraaie uitzichten vanuit alle kamers van de vakantiewoningen.

De Kunradersteen heeft een prachtige kleur die perfect past in het groen en een luxe en warme uitstraling. Tel daarbij op dat de grashelling begraasd wordt door lokale schapen en de ultieme beleving is compleet.